Bilder… 1 (Gursky)

Lördag. Solen!!! 8.19 Strängnäs-Stockholm. Går Tegelbacken, Riddarholmen, Slussen/Gamla Stan/Stortorget/Moderna Museet. Drömväder! Fotograferar…just precis.

under (overview)
Foto: Thomas Hagström

Moderna Museet visas en stor utställning med bilder av fotografen Andreas Gursky. Mycket intressant men lite trist att inte få se fler av bilderna i det gigantiska format som de är avsedda att visas i. Intressant är som sagt ordet, dock känns motiven och utförandet väldigt typiskt för vårt ytliga, glättiga och konsumtionsälskande samhälle. Gursky skildrar bland annat det spel för gallerierna som pågår överallt i det västerländska samhället, exempelvis Formel 1-cirkusen, lyxbyggnationer i Dubai o.s.v. Det finns dock äldre bilder av fotografen som är lika fina som det finaste och mest poetiska man kan uppleva på Flickr (hoppsan…det var en riktigt dum och oinitierad kommentar, eller?).

En artikel av Nils Forsberg i Expressen kritiserar utställning på ett friskt och rakt sätt som jag faktiskt håller med om i vissa stycken. Personligen tycker jag inte riktigt om bilderna, det är för kallt och bra och utan något riktigt konstnärligt djup som berör själen. Utställningen bör dock besökas tycker jag. Det är trots allt en fest för ögat som man bör unna sig – på samma sätt som man gott kan unna sig en resa till Kanarieöarna eller Tailand och bara ha det bra i solen eller njuta av harmonisk och lättlyssnad musik. Själen kan behöva vila ibland… bara det inte blir för ofta eller för alltid….som det är, misstänker jag, för en ökande mängd människor i vårt samhälle.

Fler länkar: SvD | FriaTidningen |

Favoritbild, tyvärr inte i fullt format på utställningen (och inte heller typisk):
Andreas Gursky, Rhein II, 1999, C-print mounted to plexiglass in artist’s frame, 81 x 140 inches
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rhein_II.jpg

Utställningen med bilder av Per Bak Jensen på Dunkers kulturhus i Helsingborg njöt jag betydligt mer av.

Jag vandrade vidare mot Nationalmuseum. Jo, men först något gott på restauranten!

Deras mackor!!

Join the Conversation

1 Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.