Bilder … 2 (Prerafaeliterna)

Det var kanske lite elakt att påstå att Gursky’s bilder är tomma och saknar själsligt djup. Det infinner sig absolut en känsla av andlighet när man står inför någon av de jättelika fotografierna. så perfekta i exponering, komposition och uttänkt innehåll. Men…

Nationalmuseum. Prerafaeliterna… oj, oj – nu snackar vi själ och hjärta och tydligt avståndstagande från moderna avarter som vulgärkonsumtion men också till unkna traditioner och akademisk bildsyn…. ja, på 1800-talet alltså.

Per Cornell i Expressen har skrivit en fin och insiktsfull artikel, det är en bra introduktion till utställningen.

Utställningen verkar bli en succé – det var i alla fall mycket välbesökt i lördags. Jag ska tillbaks senare i vår. Säkert!

Jag noterar också att man hängt om lite i de övriga salarna. Nu finns det mer av nordiskt från runt sekelskiftet (1900), och det är ju helt underbart. För mig så regerar Prins Eugen i den eran med sin utsökt fina och opretentiösa målarkonst. Detta är dock en fotnot i det här sammanhanget eftersom Nationalmuseum bara har ett av hans verk upphängd. En pärla dock…så varsågod och leta upp den!

Pretentiöst… negativt laddat ord kanske men det passar rätt bra in på det Prerafaelitiska brödraskapet, och det förvandlas då till en skön och positiv stämpel.

Join the Conversation

1 Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.