Den sista Jan ’09. Sverre Fehn, Inta Ruka m.m.

Lördag. Från Strängnäs till Stocholm med bilen. Anländer ca 10.20 till Skeppsholmen, parkerar just utanför entrén till Moderna Museet på sjösidan. Lugnt och fint gråväder. Går in på moderna… vilket lugn. Detta känns bra!

Jag går dock in på Arktekturmuseet först och njuter av en ny utställning om den norske arkitekten Sverre Fehn (född 1924). Han har definitvt en egen stil, poetiskt känns som ett nyckelord… och ja, så det stod det faktiskt i introduktionen till utställningen också. Jag drömmer om en lottovinst och ett hus ritat av Sverre Fehn, placerat i en fantastisk nordisk naturmiljö…

Travar sen runt på moderna i filosofisk takt… kontrollerar hur samlingen ser ut idag, noterar att Gerhard Richters Bach-serie inte är där den var senast, men kollar inte var den hamnat istället. Njuter med ett leende på läpparna av en liten fotoutställning av Inta Ruka. Hon har skrivit finfina små noteringar till varje bild, under bilden, med blyerts direkt på väggen.

Köper äntligen utställningskatalogen till den otroliga Paul McCarthy-utställningen som var här för ett par år sedan. Äter en finessfylld tårtbit i restauranten och mobilfottar av den och skickar till ett par vänner (avsikten med det ena mms:et är att locka till en fotopromenad senare på dagen).

Mumsigt, Restauranten Moderna Museet
Mumsigt, Restauranten Moderna Museet

Avslutar besöket på Moderna med att kika på en utställning som startade denna dag: Tabaimo. 3 läckra videosar i klassiskt tecknad stil. Tycker om det mycket! Video nr , “dollfullhouse” (2007), är en titt på ett västerländskt dockskåp där myspyset så småningom rämnar… det ger mig en anledning att här leverera en koppling till måleriet av Astrid Sylwan som det visas på Eskilstuna konstmuseum just nu.

BPE ringer (utan att ha fått något mms, se ovan, iPhone:n kan inte ta emot sån’t tydligen – coolt!) och vi beslutar att ses för att lufta våra kameror tillsammans… resultat av det finns på flickr (klick på bilderna nedan). Vi går runt i Vasastan och observerar.

the legs
Foto: Thomas Hagström


Foto: Blackpepper Eye

Jo, innan dess besökte jag lite kort Östasatiska också. En lugn och fin konstupplevelse… inte så mycket att chockeras av. En av mina favortkonstnärer, John Sundkvist, är med på utställningen Mälden mellan stenarna. Jag såg en större presentation på Waldemarsudde för några år sedan. Poetisk geometri och färgforskning…. kanske man kan kalla det han gör.

Slutligen: missat inte att även Moderna Museet finns på YouTube

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.