Eskilstuna konstmuseum, oktober 2009

2009-10-24

Det är mycket att se på konstmuseet nu, det kan jag konstatera efter att ha haft ett riktigt bra höstbesök där igår. Fyra av utställningarna upphörde dock dagen efter. Jag går in (utan att betala entré, det är ju fritt inträde – bara en så´n sak) och ler direkt när jag får syn på kängurumamman…

Eskilstuna konstmuseum 1
Skulpturen, i stickat och porslin, är gjord av den norska konstnären Irene Nordli och ingår numer i konstmuseets permanenta samling. Bakom pelaren syns en tjusig målning av Astrid Sylwan. Båda konstnärerna har haft separatutställningar på konstmuseet [Porslinsfeber och Känguland] [Triumphs and Disasters]

Utställningarna som i skrivande stund har upphört var

Magnus Fliesberg “Intensivmetoden” [ konstmuseet ] [MySpace]
Eskilstuna konstmuseum 2

Henry Kotilainen “Innovation / In or Out” [konstmuseet] [MySpace]
Eskilstuna konstmuseum 3

Birgitta Ridby “Livets gång” [konstmuseet] [konstnärens hemsida]
oOlD5LQjH7a9GshwNsYG.jpg 4
Birgitta Ridby, “Vi och Dom”, collage, 2009 (bilden lånad från konstmuseets hemsida)

Olof Nannesson [konstmuseet] [konstnärens hemsida]
D7tpAWQE0GYsMSfbFzkr.jpg 5
Olof Nanneson, “Gård mot Havet”, olja, 2009 (bilden lånad från konstmuseets hemsida)

Pågående utställningar

Den stora utställningen visar landskapbilder av Peter Frie, en konstnär som bor och verkar i Båstad och Berlin. Frie är en uppskattad och flitig utställare förstår jag av utställningstexten. Jag kan förstå varför. Bilderna är storslagna, det är det första intrycket. Det andra intrycket är att de ger en illsuion av att vara nästan fotorealistiska. Intrycken är naturligtvis riktiga, men i det andra fallet så stämmer det inte om vi ska hålla oss till absoluta sanningar – det ser man när blicken kommer närmare målningarna – “…abstrakta verk som är hänförande realistiska. Eller är det tvärtom?” som det står i introduktionen till utställningen. Förutom de stora målningarna (lägg för övrigt märke till att konstnären lämnar en vit kant runt själva målningen, en läcker effekt som förstärker upplevelsen) visas en lång serie med mindre oljemålningar. Jag köpte inte katalogen (300 SEK) och ångrade mig direkt när jag körde iväg i bilen. Jag får väl åka tillbaks en annan dag.

Eskilstuna konstmuseum | Eskilstuna konstmuseum 6 | 7
Eskilstuna konstmuseum 8

[Peter Frie på konstmuseet]

Save Our Souls “Temps Perdu”…spännande, och nu får utställningstexten tala tillsammans med några bilder jag tog:
Designerduon Save Our Souls gör möbler som formas efter vad som sker i vår omvärld. De reflekterar över mänskliga och samhälleliga skeenden, såsom naturkatastrofer, klimathot eller vår nutida finanskris. Save Our Souls är Magdalena Nilsson (keramiker) och Johannes Carlström (designer).
Eskilstuna konstmuseum 9
Eskilstuna konstmuseum | Eskilstuna konstmuseum 10 | 11

[Save our Souls, på konstmuseet] [Save our Souls, webbplats]

Den sista utställning är också en estetiskt stickig upplevelse, Titti Bjernér “Street Diamonds”. Utställningstexten berättar följande: “Smyckekonstnär Titti Bjernér visar utställningen Street Diamonds. Utgångspunkten är det glassplitter som bildas efter att en busskur, en glasruta eller annat offentligt glas krossats. Likt vackra stenar eller snäckor på stranden plockar hon upp glasbitarna och fattar in dem i ringar som sen graveras med plats och datum där händelsen ägt rum.
Eskilstuna konstmuseum 12

[Titti Bjernér, konstmuseet]

Av bilderna ovan är nr 4 och 5 tagna från Eskilstuna konstmuseums webbplats. Copyrighten tillhör givetvis konstnärerna liksom för de bilder som jag tagit, vilket är samtliga utom nr 4 och 5. Mina bilder finns på Flickr.

Länkar

Join the Conversation

1 Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.