Peter Trosell på Ebelingmuseet

Ebelingmuseet i Torshälla visas för närvarande en upplyftande utställning med målningar av Peter Trosell “Möte – på gränsen till det abstrakta”. På tidningen folkets webbsida hittade jag följande text

Eskilstunafödde målaren och poeten Peter Trosells utställning “Möte – på gränsen till det abstrakta” består av landskap och naturmålningar som snuddar vid det abstrakta, målade i starka färger.
– Färgen är central för mig och upphör aldrig att fascinera. När jag målar får jag ibland känslan av att färgen är som musik, paletten som ett ackord, berättar Peter Trosell som även är poet.
– Mitt måleri börjar där ordet tar slut.

Peter Trosell har skrivit en ambitiös och poetiskt formulerad beskrivning av vad han vill med sin konst, här följer ett utdrag som jag fastnade för:

“Tavlorna är skapade i en balansakt mellan hantverkskunnande, teoretiska kunskaper och erfarenheter. Sedan är intuition och en smula slump viktigt för att konstverket ska leva. Naturen är aldrig på ett sätt, den är i varje ögonblick unik – stadd i förändring.”

“Det mimetiska är viktigt, för mig en nödvändig begränsning – ett motstånd. Går jag över gränsen till helt abstrakt måleri hamnar jag i meningslöshet – möjligheterna är oändliga – men färgerna blir bara ett dekorativt mönster, en yta där det saknas ljus och rymd, saknas perspektiv, saknas djup.”

Konstnären har nyligen publicerat en egenhändigt designad konstbok med valda delar av sitt konstnärsskap. Boken trycks baserat på efterfrågan. Ett par exemplar att studera fanns på museet och det gick att teckna en beställlning där också.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.